• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

2024-01-27

Голокост 2024

27 січня люди у всьому світі згадують жертв найжорстокішого масового геноциду усіх часів і засвідчують прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами насилля.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту було запроваджено рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Пам’ятна дата відзначається щорічно 27 січня, оскільки саме цього дня 1945 року під час Другої світової війни звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. Загалом під час Другої світової війни в концтаборах і на окупованих територіях загинуло 6 млн євреїв, з яких близько 1,5 млн – діти.

В Україні під час Другої світової війни було знищено понад 60 % євреїв. Приблизно 900 тисячам, переважно з центральної та східної частин України, вдалося вчасно евакуюватися. Натомість єврейські громади Галичини, Поділля та Волині були знищені майже повністю…

У резолюції ООН зазначено, що: «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, і буде завжди слугувати усім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередження…».

А сьогодні усі ми виборюємо право на життя, свободу, безпеку та європейські цінності.

Бережемо пам’ять про події 1945 року для поширення правди про геноциди. Пам’ятаймо та згадуймо мільйони жертв Голокосту. Підтримуємо наших захисників, допомагаємо волонтерам, виховуємо наших дітей патріотами рідної України.

За матеріалами сайту: https://khmnu.edu.ua/27-sichnya-mizhnarodnyj-den-pamyati-zhertv-golokostu-3/

Кiлькiсть переглядiв: 7